På tur til Rioja, Bilbao og Santander.

Kokk og servitørelever fra Halden vgs på studietur til vinområdet Rioja, Bilbao og kystbyen Santander med spennende mat- og vinkultur.

3 - Klikk for stort bilde

For å finansiere en slik tur, startet eleven i klassen en ungdomsbedrift, dermed ble «Mina og de 7 kokkene UB» etablert.
Ungdomsbedriften har gjennom skole året jobbet med mange forskjellige lærerike og spennende oppdrag som for eksempel: Får i kål restaurant på skolen, Servering ved åpningen av «Lokalmatsentret» i Moss med landbruksministeren til stede, bankett for NM i orientering, Julerestaurant på skolen, deltagelse på lunsj for kronprinsparet på E-smart, servering og deltagelse for Multicultura, 50-årsjubileum for damer/elever som gikk på Risum husmorskole for 50 år siden og mindre cateringoppdrag. Elevene i ungdomsbedriften har også solgt forskjellige produkter til jul og påske, som konfekt, marsipan, kaker og prydeplegele fra «egen» hage på Risum.

Studieturen
9.4 Da vi landet på flyplassen i Bilbao, møtte vi Hans, vår lokale guide/sjåfør fra Sverige som nå bor i Spania. Fra flyplassen gikk turen inn til sentrum av byen. Vel fremme i byen sjekket vi inn på hotellet i sentrum. Deretter ble det byvandring, forbi kunstmuseet Guggenheim, rådhuset, teateret, togstasjonen og gamlebyen med små butikker, delikatesseforretninger og utallige pintxos-barer. Om kvelden spiste vi middag på en lokal Txoko, et tradisjonelt, lokalt og uformelt spisested, typisk for Baskerland.

10.4 Etter frokost på tirsdagen møtte vi vår guide på hotellet. Dagen startet med et besøk på byens berømte matmarked, Mercado de la Ribera, sammen med den profilerte stjernekokken Fernando Canales (han har 1 * i Guide Michelin). Vi ble meget godt mottatt og vi fikk være med på «handleturen» til Fernando hvor han fortalte oss om råvarer, kvalitet og bruksområder.

1 - Klikk for stort bilde

Etter markedsbesøket ble vi med Fernando til hans egen restaurant, «Ristorante La Dispensa» og han viste oss hvordan man lager flere av de lokale spesialitetene. Lunsjen inntogs i en av byens beste Pinxtos steder (pintxos er små ristede brødskiver med utsøkt pålegg og andre tapasretter). Spisestedet har vunnet flere priser for sine utsøkte småretter. Etter lunsjen gikk turen sørover til Rioja, på veien forteller Hans om livet i det moderne
Spania. Vi sjekket in på et utrolig koselig hotell i San Vicente.

For at vi skulle få en best mulig introduksjon til vinområdet begynte besøket i Rioja på en familiedrevet vingård for omvisning og prøvesmaking. Vi fikk en grundig forklaring av de ulike produksjonsmetodene av far og sønn med fokus på tradisjonell vinproduksjon. Deretter spiste vi middag på vingården til Roberto Gomez som driver vinproduksjon i liten skale..

11.04.Vinsmaking og kokkekurs med kjendiskokk
Etter frokost og utsjekk ble det besøk på en familiedrevet vingård som har fokus på moderne vinproduksjon. Her fikk vi omvisning og prøvesmaking. Gården har ingen stor vinproduksjon, men har vunnet flere priser. Hoveddelen av produksjonen selges til topprestaurantene i Baskerland, Madrid og Barcelona.
Lunsj i San Vicente på «Casa Toni», som drives av samme familie som hotellet vi overnattet.

Fra Rioja gikk turen ut mot kysten, til havnebyen Santander hvor vi sjekket inn på et
hotell beliggende sentralt i byen.
Dagens høydepunkt var et kokkekurs (gourmet) og middag med en av Spanias berømte TV kokker, Fransisco Jerez. Middagen besto av de fantastiske rettene vi tilberedte i løpet av kvelden, her snakker vi molekylær gastronomi.

4 - Klikk for stort bilde

12.04.18 Lokale matvarer
Etter frokost møtte vi sjåføren/guiden og tog turen ut av byen til Tezanos, til en av områdets økologisk grønnsaksprodusenter. Her blir dere tatt godt imot og det blir omvisning i grønnsakshagen.

Deretter gikk turen videre til en anerkjent osteprodusent hvor vi fikk omvisning og lynkurs i hvordan man lager det lokale smøret, som vi fikk være med på lage.

Dagens lunsj spiste vi på en tradisjonell familiedrevet Slow Food restaurant som ligger i fjellene ovenfor Santander. Vi ble servert en gryte gjord på innmaten av di-lamm, utrolig godt og garantert ingen av oss som hadde spist dette før.

I evalueringen av turen sier elevene at de har lært masse, fått inspirasjon til å lære mere om mat og drikke og kan ta fatt på læretiden med et åpnere sinn. Ikke minst har de forstått at god vin ikke kommer av seg selv, men at det ligge en masse jobb bak. Læreplanmålene som elevene fant ut var relevante for en slik studietur er blant andre:
«tilberede og presentere nye og tradisjonelle lokale, regionale, nasjonale og internasjonale retter og menyer på kreativ og estetisk måte»
«forberede måltider som bidrar til helse, velvære og sosialt samkvem»
«drøfte hva god service, bruker- og gjestebehandling er, og vise dette i praksis»
«presentere, anbefale og servere mat, alkoholfrie og alkoholholdige drikkevarer»
«drøfte etiske problemstillinger knyttet til kokk- og servitørfag og det ansvaret det innebærer å lage og tilby mat og drikke til andre»
«drøfte hva profesjonell yrkesutøvelse innebærer i kokk- og servitørfag»